Appeltaart – het is weer appeltijd!

 In Recepten, Voeding

Appeltaart-tijd

Ok, toegegeven; voor mij is het altijd wel tijd voor appeltaart, maar het is herfst en dat is natuurlijk dé uitgelezen tijd voor het eten van appels. Ik was deze maand en vorige maand puur bij toeval twee keer op een boerderij waar op een biologische manier appels worden geteeld. Eet jij vaak appels of eet je de appels met schil en al zoals in dit recept dan is het absoluut een aanrader om alleen te gaan voor biologische appels. Waarom? Een gewone appel wordt flink bespoten om de beestjes op afstand te houden. En dat gif blijft enorm plakken aan de schil van de appel. 

Heb je geen andere keus? Zorg er dan voor dat je de appels op zijn minst schilt, maar beter is het om een stukje te rijden en op zoek te gaan naar een appelboer die op puur organische basis werkt. Afgelopen week was ik in Ierland te gast bij de Highbank Orchard. Een boomgaard waar de appels alleen gebruikt worden voor de sap productie. Hier werken ze al 35 jaar op 100% biologische basis. Daardoor zitten er zoveel goede micro organismen in de grond én in de appels dat het fermentatie proces van appelsap naar appel cider azijn een geheel natuurlijk proces is. Er komen geen chemicaliën aan te pas. 

Biologische appeltaart

Dit appeltaartje is natuurlijk glutenvrij en zuivelvrij, maar zeker niet minder lekker. Heerlijk om te serveren met wat kokosroom, ijs of – als je dat eet – slagroom. Zoals de meeste glutenvrije baksels is het wel wat kruimeliger dan een gewone appeltaart. Hou daar dus rekening mee met het aansnijden en verdelen.

Yield: 12 personen

Appeltaart

Appeltaart
Cook Time 50 minutes
Total Time 50 minutes

Ingredients

Bodem:

  • 240 gr amandelmeel
  • 3 el arrowroot
  • 1/2 tl vanille
  • 4 el ahornsiroop
  • 4 el gesmolten kokosolie + extra om in te vetten
  • 1 tl kaneel

Vulling

  • 3 appels, in kleine blokjes
  • 2 el kokosbloesemsuiker
  • 2 el rozijnen
  • 1 tl kaneel
  • 2 el arrowroot

Topping:

  • 30 gr amandelmeel
  • 1 el kokosbloesemsuiker
  • 1 el kokosbloem
  • ½ el kaneel
  • Snufje zout
  • 3 el kokosolie
  • 15 gr ahornsiroop
  • 25 gr pecannoten
  • 1 ronde vlaaivorm van 20 cm

Instructions

    1. Verwarm de oven voor op 175˚C en vet een taartvorm in. Ik gebruikte een ronde vlaaivorm van 20 cm.
    2. Doe de droge ingrediënten voor de bodem bij elkaar in een kom en meng goed. Voeg de overige ingrediënten en een snufje zout toe en meng tot je een dik plakkerig deeg hebt.
    3. Verdeel het deeg over je vorm, druk goed aan zodat je een egale bodem hebt. Bak de bodem zonder vulling voor 10 minuten blind. Haal uit de oven.
    4. Meng voor de vulling alle ingrediënten samen en stort dit in je voorgebakken vorm. Verdeel goed over de vorm.
    5. Voor de topping meng je alle ingrediënten met elkaar en dit verdeel je over de appeltaart. Het zal niet een egaal verspreid geheel worden maar dat is prima.
    6. Bak het taartje in de oven voor 18-20 minuten of tot het goudbruin is. Laat minimaal een half uur afkoelen voordat je het aansnijdt.
Appeltaart

Recommended Posts

Leave a Comment

Deze website maakt gebruik van cookies om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de website. Lees meer: Cookies & Privacy

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten