Chocolade Pindakaastaart

 In Recepten, Voeding

De feestdagen staan weer voor de deur en dat betekent… Lekkere traktaties maken!! En cadeautjes en vooral: gezelligheid en connectie. Maar laten we even eerlijk zijn, die lekkere baksels en cadeautjes zijn ook wel een erg leuk onderdeel van deze periode. Je kunt tenslotte wel beweren dat het allemaal om connectie gaat en de mensen waarmee je bent, en dat ís ook zo, maar dat betekent niet dat er niet nog meer leuke aspecten mogen zijn of dat je andere dingen maar uit moet vlakken. Plezier mag je altijd hebben tenslotte, ook om materiële zaken.

Eten en connectie

Wist je trouwens dat lekker eten mensen juist dichter bij elkaar brengt? Het versterkt de connectie, het nodigt uit om met elkaar te praten. Het is niet voor niets dat grote feestelijke gebeurtenissen meestal worden gevierd met.. Eten! En ja, bij Thrive zijn we daar ook groot fan van.

Ikzelf kan enorm genieten van een gezonde maaltijd, echt waar, maar waar ik in mijn hart echt gelukkig van word is bakken. Volgens mij is het vooral het bakproces zelf waar ik het meest van geniet, om het vervolgens voor te schotelen aan mensen waar ik om geef en te hopen dat ze ervan genieten. Liefde gaat door de maag zullen we maar zeggen. Zo ook deze chocolade pindakaastaart! 

Chocolade Pindakaastaart

Mijn favoriete lunchzaakje in Nederland

Ik werd geïnspireerd tot het maken van een chocolade pindakaastaart bij een bezoek aan mijn favoriete lunchzaakje (je kunt er ook terecht voor ontbijt, snack en een vroeg diner) van Nederland; The Broth Bar in Maastricht. Alles is er glutenvrij, veel is er lactosevrij en ze maken volop gebruik van bottenbouillon en gefermenteerde gerechtjes. Met liefde gemaakt en dat proef je helemaal terug. Daarnaast is de sfeer er ook gewoon erg goed én verkopen ze super leuke producten – mocht je nog een origineel kerstpakket samen willen stellen, daar kun je terecht.

Hoe dan ook, zij hadden dus een chocolade pindakaastaart op het menu staan en die was ontzettend lekker. Van het soort: die moet ik thuis ook eens na proberen te maken!

Mijn eigen probeersel is uiteindelijk heel anders geworden dan die van hen, maar ook zeker erg lekker. Ga jij hem ook proberen? Super leuk om met pakjesavond te serveren of als onderdeel van een grand dessert. Je zou de taart namelijk ook in een vierkante of rechthoekige bakvorm kunnen maken en er vervolgens kleine bites van snijden!

Yield: 10-12

Chocolade Pindakaastaart

Chocolade Pindakaastaart
Prep Time 20 minutes
Cook Time 3 hours
Total Time 3 hours 20 minutes

Ingredients

Bodem

  • 120g amandelmeel
  • 40g arrowroot
  • 30g kokosbloesemsuiker
  • 30g kokosolie, gesmolten
  • 1 ei

Vulling

  • 500g pindakaas (crunchy, zonder zout)
  • 250 ml kokosmelk
  • 80 ml ahornsiroop
  • 75g cacao
  • 75g kokosolie, gesmolten
  • 1/2 tl zeezout
  • 1/4 tl vanillepoeder

Instructions

  1. Verwarm de oven voor tot 170 graden Celsius en bekleed de bodem van een springvorm (23 cm) met bakpapier.
  2. Meng in een kom de ingrediënten voor de bodem door elkaar. Verdeel over de bodem van de springvorm en druk stevig aan.
  3. Bak de taartbodem 10 minuten en laat afkoelen terwijl je de vulling maakt.
  4. Meng de ingrediënten voor de vulling stap voor stap door elkaar.
  5. Klop eerst de pindakaas los door steeds een scheutje kokosmelk toe te voegen. Klop er daarna ahornsiroop, kokosolie, cacao, zout en vanillepoeder doorheen.
  6. Verdeel het mengsel over de taartbodem, het is niet erg wanneer er nog een klein laagje vet op de vulling ligt, en zet de taart minstens 3 uur in de koelkast om op te stijven voor je deze serveert.

Chocolade Pindakaastaart

Recommended Posts
Showing 2 comments
  • Avatar
    Loes Venema
    Beantwoorden

    Beste Marinka,
    Het lijkt mij een heerlijk recept, maar ik verbaas me over de pindakaas. Ik eet nu bijna 2 jaar volgens Paleo en al die tijd heb ik geen pinda’s gegeten. Zeg je nu dat het toch kan?
    Groeten Loes

    • Marinka Bil
      Marinka Bil
      Beantwoorden

      Hi Loes, dit is geen paleo recept en de overige recepten zullen ook niet altijd paleo zijn. Voor ons is het belangrijk dat je eet wat bij jouw lichaam past, en dat is voor iedereen anders, ook al is paleo daarin een heel mooie basis. Misschien kun je zelf ook wel tegen wat pindakaas zo nu en dan wanneer je dat heel lekker vindt.

Leave a Comment

Deze website maakt gebruik van cookies om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de website. Lees meer: Cookies & Privacy

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten