De energie van angst

 In Voeding

Zonder dat het onze intentie is, is het makkelijk om ons mee te laten slepen in de energie van angst. Angst is een emotie die zo vaak in ons aanwezig is omdat we in het leven hier vaak mee te maken krijgen. Via de emotie van angst leren we dat vuur heet is of dat fouten maken met straf wordt afgehandeld. Het wordt dan ook in ons benadrukt dat angst aanwezig moet zijn in ons leven, wat er weer voor zorgt dat we ons erdoor laten leiden.

Angst als negatief

Hoe komt het dat angst over de jaren heen zo’n grote rol in ons leven is gaan spelen? Omdat we gefocust zijn geweest op de dingen die we niet hebben en dus de focus hebben gelegd op schaarsheid. Binnen in onszelf voelen we de emotie van angst en die hebben we gelinkt met een negatieve emotie. Alsof het slecht is om angst te voelen maar dat is niet altijd het geval. Hoe makkelijk is het om onszelf ervan te overtuigen dat angst niet in het lichaam aanwezig hoort te zijn? Voor mijn gevoel is angst niet altijd negatief maar is het wel belangrijk dat we angst zelf sturen. Sturen in hoe we het zelf willen. Want ook angst kan ons een verhaal vertellen.

Communicatiemiddel

Ook angst kan ons op de een of andere manier iets vertellen over onze Reis hier op Aarde. Angst kan ons vertellen waar we nog meer kunnen leren over onszelf. Wellicht hebben we een lange tijd niet door gehad dat we veel angst hebben gevoeld en dat we beslissingen hieruit hebben genomen. Misschien hebben we wel een tijdje angst gevoeld over onze doelen en ons afgevraagd of onze dromen ook werkelijkheid kunnen worden. Het lichaam is een speciaal communicatiemiddel, maar als ze overheerst wordt door angst kan het zijn dat de boodschappen die doorkomen niet op de juiste manier worden vertaald. 

Lerend karakter

Als we naar angst kijken vanaf een positief oogpunt dan zou je kunnen zeggen dat angst er is om ons iets te leren. Denk hierbij aan weerstand. Zodra we weerstand voelen in ons lichaam dan is het een teken dat we vastzitten in een gedachte of emotie dat onze dromen niet uit kunnen komen. Wat heeft deze healing omhoog gebracht? De emotie van angst. Zo verteld angst ons ook dat we onszelf beperkingen opleggen, terwijl er in het Universum geen grenzen bestaan. Het Universum wil dat we oneindig kunnen genieten van overvloed, maar we vertellen onszelf dat het niet mogelijk is door een negatieve emotie te geven aan angst.

De boodschap

Wat we doen, vaak onbewust, is een negatieve gebeurtenis constant herhalen in onze gedachte. Via onze gedachtes vertellen we onszelf dat de keuzes die we maken hier vandaan komt. Dat de dromen die we hebben niet uit kunnen komen omdat we angst voelen in het lichaam. Maar is deze angst dan ook de waarheid van wat er écht aan de hand is in ons leven? Laten we onszelf niet afleiden van de emotie van angst omdat we bang zijn dat het ons iets wil vertellen? Stel; je angst wil je vertellen dat je te klein denkt. Hoe simpel is het dan om je negatieve emotie een naam te geven en te zeggen dat je angst voelt en daarom niet voor je dromen gaat?

Loslaten

Hoe simpel is het om, zodra je weerstand voelt te zeggen dat dit door angst komt, terwijl angst je juist wilt laten weten dat het klaar is om losgelaten te worden. Angst is niet iets waar we ons aan moeten vasthouden en toch doen we dit wel vaak. We houden ons vast aan angst, omdat we denken dat deze emotie ons kan leiden, maar geen een emotie kan ons leiden. Emoties horen namelijk niet in ons lichaam aanwezig te zijn. Emoties horen boven ons lichaam om vervolgens vertaald te worden en losgelaten. Wanneer we de emoties vasthouden vertellen we onszelf constant een negatief verhaal.

Droomleven

Als het ware blijven we constant hetzelfde verhaal vertellen, zodat we de stappen niet hoeven te nemen die nodig zijn om je droomleven werkelijkheid te maken. Hoe vaak heb je al een excuus bedacht om iets niet te doen ook als je weet dat het je vooruit gaat helpen. Met welke redenen ben je gestopt met je droomleven opbouwen, omdat je jezelf ervan hebt overtuigd dat je angst voelt en dat deze je waarschuwt? De reden dat we niet direct onze dromen uit zien komen is vaak, omdat we onszelf ervan overtuigen dat dat wat we voelen een boodschap is, terwijl dit juist ruimte geeft voor healing. 

Mogelijkheden

Zie in jezelf wat er geheeld mag worden en daarmee kun je de volgende stap nemen richting voorbij het stuk gaan waarin je je laat tegenhouden. Laat je niet langer tegenhouden door het oude verhaal waarin je zodra je een emotie voelt jezelf ervan overtuigd dat dit niet goed is. Laat los de angst dat je angst er is om je tegen te houden om voor je dromen te gaan. Zie de mogelijkheden in je leven en open je energie voor alles wat er om je heen aanwezig is. Maar hoe beginnen we met de reis om langs onze angst te gaan als we zo gewend zijn om hierin aanwezig te zijn? 

Herkenning

Het begint met herkenning. Het begint met de eerste stap nemen en van daaruit begrijpen waar je nog vastloopt. Zo kun je niet naar de tweede stap als je niet begrijpt waarom je vastloopt in eerste instantie. Neem eens de tijd voor jezelf om te ontdekken wat er in je geprikkeld wordt wat ervoor zorgt dat je elk keer weer op hetzelfde punt vastloopt. Dit is hoe je begint:

1. Ontdek wanneer je vastloopt.
Het is simpel om vast te lopen, omdat je al zo gewend bent om vast te lopen, maar het is ook niet onmogelijk om eruit te komen. Zeker als je gewend bent om dezelfde emoties constant te herhalen kan het een uitdaging zijn om hieruit te komen. Een van de simpelste manieren die ik aanraad is de tijd nemen om in verbinding te komen. Dit is voor iedereen anders, maar het doel bereiken is belangrijk. Zo is het voor de een belangrijk dat ze dagelijks mediteren, terwijl een ander juist behoefte heeft aan dagboeken. Terwijl ze op deze manier in verbinding komen is het mogelijk voor het Universum om de boodschappen door te sturen die je helpen de volgende stap te nemen. We willen te vaak vanuit onszelf bewegen zonder te realiseren dat het Universum er juist is om ons op weg te helpen. Waarom zouden we onze IKEA meubels zelf in elkaar te zetten als IKEA er een eigen gebruiksaanwijzing bij geeft?
Vanuit onszelf zijn we bezig met het ontdekken wat we fout doen zonder te realiseren dat de fout ontdekken begint bij verbinding maken. Vertrouwen op jezelf en hierin ontdekken dat je in staat bent om te zien dat alles mogelijk is als je je grenzen verwijderd en in verbinding komt.

2. Wees je bewust ervan dat je er iets aan kunt doen.
Je bent niet machteloos en het moment dat je dit realiseert openen nieuwe deuren. Het is vaak de emotie van angst die ons overspoeld wanneer we niet in verbinding staan. Zo vertellen we onszelf vaak dat we niets kunnen doen aan onze situatie. Je hebt wel alles om je heen om er iets aan te maken, maar we kiezen er voor om er niets aan te doen. Het is dan niet, omdat je er niets aan wilt doen. Je weet dat wat je doet niet werkt en je voelt je er niet gelukkig onder, maar toch ergens weet je niet wat je moet doen. Je luistert naar je gevoel, dat denk je. Dat is wat je momenteel wordt aangeleerd, maar je loopt erin vast.

Luisteren naar je gevoel

In het begin als je begint te werken aan je emoties leer je juist naar je gevoel te luisteren. Je gevoel verteld je of iets wel of niet moet doen, maar in het begin is dit juist waar alle chaos aanwezig is. Omdat je gevoel juist lerende is en je nog niet weet wat wel of niet negatieve emoties zijn, is het zo makkelijk om te dwalen op dit punt. Je hebt dan dat grijze gebied waarin je nog niet krijgt wat je wilt, maar tegelijkertijd meer wil gaan doen. 

Acceptatie

Omdat je niet weet wat wel of niet je gevoel is maak je veel fouten. Accepteer dit. Neem dit met je mee en weet dat je op een gegeven moment op een punt terecht komt waarin alles op haar plekje gaat vallen. Zo zie je op vanzelf welke negatieve patronen je blijft herhalen. Mijn gevoel is juist zo sterk geworden doordat ik mezelf heb toegestaan om fouten te maken en ditzelfde kun je ook voor jezelf doen. Wees niet te streng en vergeef jezelf sneller. Op deze manier leer je jezelf ook meer kennen en ook kun je gelijk ontdekken of je wel in je hoogste goed aanwezig bent. Doe je wel de dingen die je gelukkig maken of doe je iets, omdat je denkt dat dit je gelukkig gaat maken?

3. Laat de drang van controle los.
We moeten onszelf leren onze controle los te laten en te vertrouwen op de informatie die doorkomt vanuit het Universum. Wanneer je leert samenwerken met het Universum dan leer je hoe het Universum met je communiceert. Op deze manier ben je in staat om vanuit stilte de juiste stappen te nemen die je daarna weer helpen om in te zien welke stap het beste is voor jou. Hoe is het mogelijk dat we elke keer vast blijven lopen als we zo bewust bezig zijn met loslaten? Omdat we onszelf er elke keer weer van overtuigen dat we ergens fout zijn. We veranderen te vaak van gedachte waarin we niet duidelijk zijn naar het Universum wat het is dat we nodig hebben. Hoe kun je de juiste stappen nemen in je leven als je elke keer terugschiet naar je negatieve emoties?

Vragen om hulp

Nu is het moment dat je de tijd moet nemen om te leren waarom je het zo belangrijk vindt om controle vast te houden. Vasthouden aan controle betekent niets meer als willen bepalen HOE iets in je leven terecht komt. Het is alsof je zelf weet hoe je gelukkig kunt worden, maar als je dit al weet waarom is het dan nog niet in je leven? We vertellen onszelf de verhalen dat we het beter weten, maar ondertussen vragen we om hulp. De hulp die we dan krijgen komt niet vanuit onszelf, maar vanuit het Universum. Het is aan ons om aan de kant te gaan en deze begeleiding door te laten komen. Een van de grootste redenen dat we elke keer in hetzelfde rondje blijven lopen is, omdat we zelf willen bepalen wat de boodschap is. 

Kom in verbinding

We willen zelf aangeven wat er moet gebeuren, maar is dit niet de reden waarom we het Universum om hulp vragen? Als je het gevoel hebt dat je vastloopt in angst vraag jezelf dan niet af wat je fout doet, maar kom in verbinding met jezelf en vraag om hulp. Vraag het Universum om hulp, zodat ze jou kunnen laten zien welk pad het beste is voor jou. Het is vaak het idee dat we niet goed genoeg zijn of het verhaal die we blijven herhalen van vroeger. We maken constant verbinding met dezelfde emotie. Koppel jezelf los van de emotie die je niet dient en ontdek in jezelf wat angst je wilt vertellen. Het Universum is een constante stroming van informatie en ze wilt ons helpen. Als we in staat zijn om voorbij onze eigen angsten te gaan. 

 
 
 
 
 
 
 
Recent Posts

Leave a Comment

Deze website maakt gebruik van cookies om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de website. Lees meer: Cookies & Privacy

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten