Essentiële olie van Lavendel

 In Gezondheid, Lifestyle

Essentiële olie van lavendel – de basis

Door middel van stoomdestillatie wordt de olie van de bloeiende toppen van de lavendelplant verkregen.

Volgens mij weet iedereen wel dat Lavendel de nachtrust bevordert. Het is een heerlijke kalmerende olie. Super fijn om in te zetten bij bijvoorbeeld angst, depressie en het kan de pijn van insectenbeten verminderen. Samen met Lemon en Peppermint is Lavendel in te zetten bij hooikoorts. Daarnaast heeft Lavendel ook een kalmerende werking op de huid. Als je huid wat onrustig oogt kan Lavendel helpen het te kalmeren.

Geschenk van de aarde

Mijn ervaring met Lavendel voor mijn huid was toen ik mijn arm brandde aan de oven. Ken je dat? Even iets achter uit de oven pakken of juist even wat verder schuiven en voor je het weet zit
je tegen het meest hete gedeelte van de oven aan, auw! Gelukkig had ik oliën in huis en ik smeerde er meteen wat lavendel op. Het resultaat was dat het branderige gevoel meteen weg zakte en ik heb er geen litteken aan over gehouden.

Mijn eerste ervaring met Lavendel was echter niet meteen positief! Het was zelfs mijn eerste ervaring met essentiële oliën. Sinds de geboorte van mijn oudste zoon werd ik mij steeds
bewuster van wat we eigenlijk allemaal op ons huid smeren. De standaard baby geuren verlieten dus al snel ons huis maar ik had nog geen alternatief gevonden. Ook sliep hij slecht, hij had moeite om in slaap te komen en was s ’nachts vaak onrustig. Ik opende mijn laptop en ging op onderzoek uit. Zo kwam ik er achter dat essentiële oliën wel eens konden helpen bij onrustige kinderen. Al gauw kwam ik bij doTERRA, wat afgeleid uit het Latijn “geschenk van de aarde” betekend.

Wanneer werkt lavendel niet?

Aangezien ik steeds meer dingen op een natuurlijke manier ging benaderen sprak dit mij meteen aan! De eerste nacht, lavendel onder de voetjes gesmeerd en in de diffuser. Ik had een ietwat onrealistische verwachting namelijk, hij valt binnen 5 minuten in slaap en slaapt de hele nacht door, heerlijk! Maar nee, dat was niet het geval.

Het leek zelfs wel dat hij nog onrustiger was. Misschien moest ik mijn verwachtingen ook een beetje bijstellen. Nacht 2, nu zal het vast wel iets beter gaan. Maar ook deze nacht leek juist onrustiger en ik ging weer op onderzoek uit. Zo bleek dat Lavendel op sommige mensen een contra indicatie kan hebben en juist stimulerend werkt.

Lavendel tijdens de zwangerschap

Nadat ik er achter kwam dat Lavendel niet voor iedereen kalmerend werkt durfde ik het niet goed meer te gebruiken en bleef deze in de kast staan. Tijdens mijn tweede zwangerschap kwam deze olie toch weer de kast uit. Ik vond het namelijk heerlijk om mijn buik in te smeren met de body lotion van doTERRA en een druppel Lavendel. Aangezien ik nog een drukke peuter rond had lopen waren de dagen soms best zwaar met mijn dikke buik. Lavendel hielp mij en mijn buik ontspannen.

Op 1 januari 2018, toen ik 6 maanden zwanger was, vertelde mijn man dat hij wilde scheiden. Ik was behoorlijk in paniek op dat moment en ik trok in die tijd vaak naar Lavendel. Het hielp mij rustig en kalm te blijven op de moeilijke momenten. In deze tijd ben ik Lavendel steeds meer gaan waarderen en er ook echt van gaan houden. Ook nu gebruik ik Lavendel nog regelmatig bij mezelf en bij mijn zoontje gebruik ik graag Frankincense. Deze olie gaf namelijk wel de gewenste resultaten voor het slapen. In een volgende blog zal ik meer vertellen over Frankincense.

Recent Posts
Comments
 • Avatar
  Ellen Nieuwland
  Beantwoorden

  Dag Sadie,

  Ik heb op een andere blog gelezen dat de enige goede lavendel (voor geneeskrachtige werking) Lavendula angustifolia is. Klopt dit volgens jou?

  Groeten,
  Ellen

Leave a Comment

Deze website maakt gebruik van cookies om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de website. Lees meer: Cookies & Privacy

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten