Herfstsmoothie met pompoen en rode biet

 In Recepten, Voeding

Misschien denk je bij smoothies ook meteen aan zomer – vol bessen en ander seizoensfruit. Maar ook in andere seizoenen kun je heerlijke smoothies maken met groenten en fruit die op dat moment volop verkrijgbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan bietjes en pompoen in de herfst, en appels natuurlijk. Met dat idee in het achterhoofd is deze herfstsmoothie ontstaan! Hij is lekker dik en romig – en dus ook geschikt om als smoothiebowl te eten. Heb je je smoothie liever wat meer vloeibaar, dan raad ik je aan om wat amandelmelk of kokosmelk toe te voegen.

Smoothie of smoothiebowl?

In dit artikel heb je al kunnen lezen welke ingrediënten er nodig zijn om een volwaardige maaltijd van een smoothie te maken. Daar wil ik nog een tip aan toevoegen!

Eet je smoothie eens wat vaker met een lepel, dus als smoothiebowl. Het verschil tussen even snel een smoothie opdrinken en hem bewust eten met een lepel maakt een groot verschil voor je spijsvertering. Je spijsvertering begint tenslotte in je mond en wanneer je die stap overslaat door iets snel op te drinken, ligt het zwaarder op de maag en kan je lichaam de voedingstoffen uiteindelijk niet optimaal opnemen.

Om die reden wil je dat wat je eet altijd in contact laten komen met speeksel. Daarin zitten al enzymen die het eten ‘voorverteren’, voordat het in de maag komt. Bovendien zorgt het speeksel er ook nog eens voor dat er meer maagzuur aangemaakt wordt. Maagzuur zorgt ervoor dat er ook verderop in de darmen voldoende van de juiste enzymen worden toegevoegd aan je maaltijd en zo gaat het hele proces door tot je weer op het toilet zit.

Zou je daarbij de eerste stap overslaan, dan kunnen de overige stappen ook minder goed verlopen.

Ben jij zo iemand die altijd snel eet, last heeft van eetbuien en een verre van optimale spijsvertering? Bekijk dan mijn cursus Emotie eten als Kracht.

Herfstsmoothie met pompoen en rode biet

Groenten in je smoothie

Nog niet zo overtuigd van groenten in je smoothie, behalve misschien een handje spinazie hier en daar? Probeer dan eens wat gegaarde zetmeelrijke groenten toe te voegen, dat is juist super lekker. Zeker wanneer je het combineert met fruit.

In deze herfstsmoothie heb ik precies dat gedaan.

De rode bietjes kun je zelf koken of kant-en-klaar gekookt kopen, en de pompoen gaar je heel makkelijk door deze in stukjes te snijden en te koken óf door de hele pompoen op een bakplaat in de oven te schuiven en deze minimaal een uur te laten garen op 200 graden. Even af laten koelen en je hebt perfect gegaarde pompoen, zonder dat je er een groot hakmes voor nodig hebt.

Let natuurlijk wel op dat je deze smoothie maakt met gekoelde ingrediënten; met nog warme pompoen en biet wordt het toch minder lekker.

Yield: 2

Herfstsmoothie met pompoen en rode biet

Herfstsmoothie met pompoen en rode biet
Prep Time 10 minutes
Total Time 10 minutes

Ingredients

  • 250g gekookte pompoen
  • 170g gekookte rode biet
  • 2 appels
  • 1 cm gemberwortel, geschild
  • 2 Medjoul dadels (optioneel)
  • 2 volle el witte amandelpasta
  • 4 el collageenpoeder
  • 1/4 tl kaneel

Instructions

  1. Combineer alle ingrediënten in de blender en maal tot een gladde smoothie.
Recommended Posts

Leave a Comment

Deze website maakt gebruik van cookies om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de website. Lees meer: Cookies & Privacy

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten