Hoe beweeg je mee in veranderingen waar je geen invloed op hebt?

 In Gezondheid, Ouderschap

Het blijft mij verbazen in welke tempo de wereld veranderd als het echt niet anders kan. Als we kijken  vanuit een evolutionair perspectief zouden we denken dat dit de natuur is en dat we hier prima mee om kunnen gaan. Het kan dus niet anders of we komen sterker uit de corona crisis. In de komende periode gaan we namelijk op een harde manier leren hoe we ons aan kunnen passen op deze omstandigheden.  

In de afgelopen dagen lijkt het sociale leven in zijn geheel stilgelegd. Kinderen kunnen in principe niet meer naar school en een opvang (tenzij de ouders een vitaal beroep hebben). Een bezoekje aan familie is ook niet meer vanzelfsprekend omdat je gedwongen wordt na te denken over de risico’s op besmetting.  Niet alleen voor jezelf maar ook voor degene bij wie je op bezoek gaat. Het zelfde geld voor uitgaan.

Kinderfeestje

Verjaardagen en kinderfeestjes worden massaal verzet tot een nader te bepalen datum.  En die nader te bepalen datum valt aan (jonge) kinderen niet of lastig uit te leggen. Het was dan ook niet zo gek dat mijn bijna-7-jarige zijn teleurstelling niet kon verbloemen en dat dit gepaard ging met boosheid en frustratie. Hij wilde zo graag bowlen met zijn vriendjes en vriendinnetjes. Na een goed gesprek snapte hij gelukkig  dat we veel meer plezier zouden hebben als we niet hoeven na te denken over corona en steeds maar onze handen moeten wassen. Ook het grote-mensen-feestje word verzet. Geen groot spektakel taart want die krijgen we met zijn drieën niet op en geen overload aan cadeaus. Nog niet althans. Want belofte maakt schuld. Dat feest gaat er hoe dan ook komen, inclusief spektakel taart. Alles wat je geeft krijg je in drievoud terug is een bekend oud gezegde en dat gaat ook nu gebeuren.

Drievoud

Dus we nemen nu uitgebreid de tijd om niet 1 maar 3 verjaardagen te vieren, zodra de kans op besmetting vrijwel nihil is. We hebben tijd om de party van het jaar voor te bereiden en te sparen om flink uit te pakken. Het idee is namelijk om het uitjes budget en een gedeelte van het benzine-budget opzij te zetten want dit hebben we nu amper tot niet nodig. Een mooi plan toch? Nu maar hopen dat de veranderingen die gaan komen ook nog passen in de voorbereidingen van het grote zomerfeest. Maar zover zijn we nu nog niet. 

Sociale ontwikkeling

Velen hebben het wel zien aankomen en anderen hoopten dat het niet zou gebeuren. Sinds deze week zijn de scholen en opvangcentra gesloten voor kinderen die geen ouders in de vitale beroepen hebben. Ik durf best toe te geven dat ik behoorde tot de groep die sterk hoopte dat het niet zou gebeuren. Niet alleen is mijn kind enorm gemotiveerd voor school maar is het ook belangrijk voor hem dat hij zich begeeft onder andere kinderen. Zijn sociale ontwikkeling is thuis namelijk vooral gericht op interactie met volwassenen en dat kan schadelijk zijn in zijn latere ontwikkeling als dit te lang aanhoud. Ik heb zelf in mijn voormalig vitaal beroep genoeg gezien hoe dit mis kan gaan. Daarnaast ben ik als ouder in de ziektewet niet meer gewend om 24/7 mijn man en zoon om me heen te hebben. De maandagen waren standaard mijn oplaad-dagen de afgelopen maanden. Een dag waarin ik niet veel meer deed dan de boodschappen en op de bank hangen. Maar eerlijk gezegd was ik dit cirkeltje wel beu. Ik had alleen nog niet genoeg redenen om zelf het cirkeltje de doorbreken. Dankjewel Corona! 

School is belangrijk

Scholen en opvangcentra zijn belangrijk. Niet alleen zodat de kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen op alle gebieden maar dus ook voor ontlasting van de ouders. De meesten van ons hebben  bewust voor kinderen gekozen dus zouden we het niet als belasting willen ervaren als ze meer thuis zijn dan normaal. Dat is een ander verhaal als ouders een inkomen nodig hebben om de rekeningen te betalen en de kinderen te onderhouden. Dan wordt het ineens lastig om een gezin en werk te combineren als je in thuis quarantaine zit. Ik ben jaloers op de ouders die op beide niveaus hoog kunnen scoren en dan ook nog voor zichzelf kunnen zorgen. Mij is dit namelijk nog nooit gelukt. Als ik aan het werk was, deed ik mijn kind en mezelf te kort en als ik mijn focus legde op mijn kind dan deed ik mijn baan en zelfzorg tekort. Het vicieuze cirkeltje die er uiteindelijk voor zorgde dat ik opbrandde. Gelukkig heb ik die tijd gehad en ben ik klaargestoomd om de komende periode aan te kunnen. Dankjewel burn-out! Het was een nuttige hel blijkt dus achteraf.

Thuisonderwijs

De eerste maandag thuisonderwijs zal voor iedereen even wennen geweest zijn. Om die reden hebben wij de maandag thuis onderwijs overgeslagen. Dat leek mij voor ons het beste. Dus die van mij hielp keurig met het doen van de boodschappen en aan het einde van de middag hadden we wel het planbord voor de hele week klaar. Hier ging helaas wel een kamer plaatsing aan vooraf want het was voor ons beide even wennen. Die kleine had een schakelmomentje van chillen thuis naar werken thuis nodig en ik had vooral chaos in mijn hoofd omdat ik geen idee had hoe ik die weerstand kon ombuigen. Het laten zijn hadden we gehad maar dat stapje verder lukte mij (nog) niet. Dat stapje verder was voor mij het zien van mogelijkheden in plaats van beperkingen. Het liefste zou ik het fijn willen vinden dat we 24/7 met zijn drieën in en om het huis aan het rommelen zijn. Elke dag met veel plezier mijn taken als (thuis)docent voorbereiden en gezellig samen rekenen, lezen en schrijven en wat de school nog meer voor ons in petto heeft. Ooit wilde ik graag docent worden, nu is dus mijn kans.

Evolutietheorie

Het is dan misschien op kleine schaal maar na enkele dagen kan ik zeggen dat ik er eindelijk de lol van in begin te zien. Het nieuws stemt mij op dagelijkse basis dan niet positief en ik voel het tot in de kern van mijn hele wezen. De angst en onmacht van alles en iedereen in de buitenwereld. De pijn en het verlies en/of scheiding van dierbaren maar ook de onzekerheid van alle ondernemers over welke toekomst hun bedrijf heeft. Tegelijkertijd zie ik binnen mijn bubbel een positieve vibe en geloof ik oprecht dat de wereld alleen maar beter kan worden door deze crisis. Verder dan de bodem van de put kunnen we namelijk niet. De enige weg is dan alleen maar naar boven. Om me heen zie ik creatieve initiatieven ontstaan, neemt de saamhorigheid toe ondanks de verplicht afstand van 1,5 meter en worden wij gedwongen om terug te gaan naar de basis. Nu al hebben al die maatregelen tot gevolg dat de lucht schoner wordt en dat er een verandering plaatsvind binnen de grote industrie. En dan zijn we feitelijk nog maar net begonnen. Dit maakt mij erg nieuwsgierig waar we zullen staan als we een maand verder zijn.

Corona angst

Bang voor Corona zijn wij niet. Thuis praten wij er met elkaar vrij nuchter over. Dat we het kunnen ontwijken geloven we niet. Het is niet meer de vraag of we het krijgen maar wanneer. Ondertussen blijven we goed voor onszelf en elkaar zorgen, volgen we het nieuws en proberen we deze tijd memorabel te maken. In de hoop dat die kleine van ons dit deel van zijn jeugd niet enkel herinnert als de Corona tijd. Dit is voor mij voldoende motivatie om de beste versie van mezelf te willen zijn. Als moeder maar ook als surrogaat juf. Dat dit niet altijd lukt is ook onderdeel van het proces. In die gevallen kan ik terugvallen op de les dat ik niet te streng voor mezelf hoef te zijn. Want hé, ik ben ook maar een mens. Die les is, zeker nu ook belangrijk om door te geven aan mijn enig kind.

Enkele tips

Het zal voor niemand de komende tijd gemakkelijk zijn. We hebben het dan niet alleen over de Corona-uitbraak en hoe je je daardoor kan voelen of het hebben van thuisarrest maar ook de onzekerheid. Niemand weet hoe lang dit gaat duren of welke maatregelen er nog gaan komen. Het enige wat we weten is dat we wereldwijd voor dezelfde uitdaging staan en dat we dus er nooit alleen voor staan. In mijn ogen is dit een geruststellende gedachte. Verder weten we dat dit een begin heeft en daarmee dus ook een einde. Ik heb er alle vertrouwen in dat wij allemaal ervaringsdeskundigen zijn die anderen van tips kunnen voorzien. Uiteindelijk zijn we een volk die, als het er op aan komt elkaar wil helpen. Door het delen van tips kunnen we digitaal de handen ineenslaan zodat we elkaar kunnen motiveren om positief te blijven in deze hele zware tijd. Linksom of rechtsom, memorabel zal het worden.

Wij maken deze tijd memorabel

  • Thuis onderwijs maken we leuk en afwisselend zodat ons kind dit herinnert als een fijne tijd. Ook zorg ik ervoor dat wij het zelf leuk blijven vinden. Een vaste planning in grote lijnen en ruimte voor creatieve of impulsieve invulling zoals ongeplande excursies. Het wordt nog leuker als beide ouders hun taken af en toe kunnen afwisselen. Ondertussen werk je ook aan de verbinding in het dagelijkse leven met je kind. De opstart is misschien even wennen maar uiteindelijk werpt de investering zijn vruchten af.
  • Thuis quarantaine duurt maar even. Voor we het weten zijn we allemaal weer druk met de maatschappij. Wat zijn enkele weken/maanden op een heel leven? We mogen dus genieten van de tijd en ruimte met elkaar die we krijgen. Pak een boek, kijk films en speel een spelletje. Ook is dit de tijd om bijvoorbeeld extra te slapen en op te laden. Ook al zijn we thuis, toch gaan wij redelijk vroeg naar bed. Uitslapen is er namelijk niet bij. 
  • (Samen) meedoen aan leuke initiatieven; er is een groei in het aanbod van virtuele lessen. Soms zijn de lessen gratis te volgen en soms is er een kleine bijdrage. Deze bijdrage is in ieder geval lager dan wanneer je naar de sportschool zou gaan. Je zou dit zelfs kunnen toevoegen in de thuis onderwijs als zijnde sport en spel. 
  • Vooralsnog kunnen we naar buiten dus ga lekker een rondje wandelen of fietsen. Als je een tuin hebt kun je samen met elkaar een bootcamp baan maken of een circuit. Ook kun je op internet zoeken naar leuke opdrachten in de natuur. 

Wat doe jij in deze tijd om de beste versie van jezelf te worden en hoe zorg jij ervoor dat je deze periode goed doorkomt? Laat het ons weten! Wij zijn ontzettend benieuwd!

 

Veel liefs Eliesa

 

 

 

 

 

Recent Posts

Leave a Comment

Deze website maakt gebruik van cookies om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de website. Lees meer: Cookies & Privacy

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten