Iedereen kan moestuinieren!

 In Voeding

Je kan er tegenwoordig niet meer om heen: je eigen fruit en groente kweken is hip!
Je hoeft maar even te scrollen door je social media feed en het aantal mensen die zelf dingen gaan kweken is al gauw niet meer op 1 hand te tellen. Waarschijnlijk heb je al een heleboel argumenten bedacht waarom jij dat niet zou kunnen. Geen tijd, geen groene vingers, geen geld of niet de ruimte. 

Ook jij hebt een keuze

Maar wat nu als ik je zou vertellen dat jij hier zelf echt de keuze in hebt? Ook op een balkon of in de vensterbank kun jij je eigen groente en fruit kweken. Misschien niet de mooie pompoenen die bij anderen wel de ruimte hebben om over de grond te kruipen maar er zijn planten die gelukkig gewoon de lucht in gaan. Denk bijvoorbeeld aan de cherrytomaat of de komkommer. 

Investeren of niet

Goed, als je wil beginnen met je eigen moestuin en je kan niet wachten tot half mei, betekent dit dat je genoeg potjes, aarde en zaadjes moet hebben en ruimte binnen vrij moet maken. Zo investeer ik niet in een mini kas buiten maar zet ik bij de schuifpui een hele hoek vol met bakjes en die pot ik op totdat ze naar buiten kunnen. Bij veel groenten en fruit kun je die zaadjes zelf verzamelen.

Wie wat bewaard heeft wat

Zo kweek ik al jaren eigen pompoenen uit zaad wat ik heb bewaard, staat er elke lente een hele familie avocado pitten in de vensterbank (leuk cadeau om weg te geven) en ben ik sinds dit jaar begonnen met paprika zaadjes en een aantal mangopitten. De zaadjes waar ik niet vanuit eigen keuken aan kan komen, koop ik bij. Die zijn vaak niet zo prijzig. Je kan er ook voor kiezen dit proces over te slaan en kleine plantjes in bulk te kopen bij een tuincentrum. Ze verkopen ze vaak in een leuke aanbieding maar ik vind het zelf waardevoller om het proces helemaal zelf te doorlopen. Dat dit ook wel eens mislukt neem ik dan voor lief. 

Verzameling

De potjes pluk ik letterlijk overal vandaan. Ik ben namelijk dol op potjes en bakjes. Je weet immers maar nooit waarvoor je ze kan gebruiken. Zo ben ik in de wintermaanden groot fan van het branden van kaarsen. Als ik deze inkoop dan let ik er op in wat voor potje het zit. Ik wil het potje op zijn minst voor 2 andere dingen kunnen gebruiken anders koop ik het niet. Dat vind ik dan weer zonde van het geld. Zo doe ik ook mijn boodschappen. Ik kijk naar de verpakking en als ik kan kiezen kies ik voor de verpakking die ik kan hergebruiken. Kijk bijvoorbeeld eens naar de foto van de komkommerplant. Hier zaten cashewnoten in. Zo kijk ik ook naar blik en glazen potjes. Ik kan bijvoorbeeld een potje met inhoud kopen omdat ik het potje zo mooi/handig vind. Het gebruik van de inhoud bepaal ik dan later wel. Ook koop ik in de aanbieding wel eens een tray-tje tuinplanten (bijvoorbeeld tulpen). Dit tray-tje en de potjes zijn ideaal om je moestuin voor te zaaien.

Kringloop

Een aantal bakjes komen van de kringloop. Dit is veruit een van mijn favoriete plaatsen hier in het dorp. Ze hebben vaak een overload aan potjes, bakken, doosjes en noem het maar op. Omdat dit genoeg op voorraad is bij een kringloop, kost het vaak erg weinig. Zo komen die rode en groene bakjes daar vandaan en heb ik 1,50 voor betaald. 

Alle bakken verzamelen

Zodra de zon begint te schijnen, begint het hele moestuinieren bij mij al te kriebelen. Ik heb in de tuin 1 grote bak van 4 meter bij 1 meter vrij voor moestuin activiteiten. Dit jaar besloot ik het iets groter aan te pakken en nu staan er op meerdere plaatsen in de tuin wasmanden, speciekuipen, een oude kattenbak en grote plantenpotten. Allemaal gevuld met tuinaarde, aangevuld met moestuinmest. De tuinaarde komt overigens uit de tuin van onze buren. Zij hebben namelijk 2 grote composthopen en daaronder kunnen we zoveel scheppen als we willen. 

Moestuinplan

Een van de belangrijkste dingen in het moestuinieren is planning. Ik maak een lijst van de zaadjes die ik heb of wil hebben en teken mijn ruimte letterlijk uit. Op internet zoek ik uit wat de beste standplaats is voor een bepaald gewas en welk gewas er wel of juist niet naast kan staan (goede buren-slechte buren). Dit vergt wat tijd maar zo kun je wel het beste uit je moestuin halen. Vergeet ook niet te kijken hoeveel ruimte een gewas nodig heeft. Een courgette en pompoen gaat woekeren, terwijl sla en venkel veel minder ruimte nodig heeft. Naarmate je dit langer doet zul je zelf ervaring opbouwen en misschien ook zelf dingen willen uitproberen.

Actie

Zodra je plan klaar is kun je dus binnen beginnen of wachten tot je half mei naar buiten kan. Zorg ervoor dat je grond voldoende voedingsstoffen bevat. Dit kun je doen door je eigen compost te gebruiken maar je kan dit ook kant en klaar kopen. Je zaait de zaadjes in op voldoende grond en verdeelt dit over de ruimte die je hebt. Vervolgens bedek je het met een dun laagje grond, druk het een beetje aan en spuit het nat met de plantenspuit of gebruik een vergiet-gieter. En dan hoef je alleen maar te wachten, af en toe water te geven en onkruid verwijderen. Als het plantje te groot word voor het 1e bakje kun je ze nog verder verspenen of verpotten als het nog geen tijd is om ze buiten in de volle grond te planten.

Bescherming bieden

Het kan zo zijn dat je, net als wij veel vogels en ander gedierte in de tuin hebt lopen/vliegen. Je zal dan je moestuin moeten beschermen anders heb je voor niks gewerkt. Vorig jaar hebben we heel provisorisch gewerkt met wat paaltjes en een net, Dit jaar hebben we een hekje om de moestuinbak gemaakt en daar zullen we een net overheen leggen.De overige bakken staan zo dicht bij het huis of de plekken waar we zitten met mooi weer, dat de vogels en kippen het wel uit hun hoofd laten om in die bakken te gaan zitten. Daarnaast hebben we 2 speciale plekken waar de vogels hun eten kunnen halen en die voorraad vullen we regelmatig aan. De ervaring leert dat dit er voor zorgt dat een moestuin minder interessant is. 

Omdat je het waard bent

Het lijkt misschien allemaal veel werk maar het is het allemaal waard op het moment dat je heerlijke verse groentes en fruit op je bord hebt liggen die je met liefde zelf hebt gekweekt. Mijn ervaring is dat er veel meer smaak aan zit. Als je bewust kiest voor biologische meststof en grond, weet je ook zeker dat het biologische teelt is en dus zeker weten gezond. Heb jij ook zelf ervaring opgedaan of ga je na het lezen van dit artikel aan de slag? Wij horen graag welke ervaringen jij hebt en wie weet kunnen we van elkaar leren. Mocht je nog vragen hebben dan horen wij dat natuurlijk ook graag. Er is op internet ontzettend veel informatie te vinden en je zal merken dat sommige bloggers elkaar ook op sommige punten tegen zullen spreken. Laat je hierdoor niet demotiveren want je kan het voor jezelf zo moeilijk maken als je zelf wilt. Het enige wat zaadjes nodig hebben om te groeien is grond, licht, water en een beetje aandacht. Want immers, alles wat je aandacht geeft, groeit! 

 

 

Recent Posts

Leave a Comment

Deze website maakt gebruik van cookies om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de website. Lees meer: Cookies & Privacy

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten