Luchtige Pompoentaart – glutenvrij en lactosevrij

 In Recepten, Voeding

Het is weer pompoentijd! Persoonlijk vind ik dat altijd een groot feest. Dat moment waarop ik mijn bijna-dagelijkse wandeling door de buurt maak en dan ineens liggen er bij een paar boerderijen weer pallets vol met pompoenen, en nog een bordje erbij dat ze te koop zijn ook. Deze keer scoorde ik voor 3 euro een enorme pompoen, zo groot dat het plankje in de koelkast een beetje doorzakte terwijl de helft van de pompoen er nog maar op stond. Tsja… Ik had wel écht de mooiste uitgezocht. Dus wat maak je dan van zo’n enorm ding? Soep, geroosterde pompoen en natuurlijk… Pompoentaart!

Luchtige pompoentaart

Comfort food pompoentaart

Deze luchtige pompoentaart was het resultaat. Voordat hij de oven inging was ik er niet zo zeker van dat hij echt goed zou gaan lukken; wanneer je met een vloeibaar beslag werkt is er altijd de vraag in mijn achterhoofd ‘gaat hij wel stevig worden?’. Maar het werd nog lekkerder dan ik had gehoopt – een luchtige, fluweelzachte vulling op een lekker knapperige bodem met speculaassmaak. Echt zo’n lekkere herfsttaart, comfort food pur sang.

Daarnaast is het ook een erg goede manier om van wat extra pompoen af te komen, want ik kan je vertellen dat je zo’n enorme pompoen op een gegeven moment wel beu raakt. Ongeveer de helft ligt as we speak nog gegaard en in blokjes in de vriezer omdat ik even geen idee meer had waar ik nog pompoen in kon stoppen voordat hij niet meer goed zou zijn.

Yield: 10

Luchtige Pompoentaart - glutenvrij en lactosevrij

Luchtige Pompoentaart - glutenvrij en lactosevrij
Prep Time 20 minutes
Cook Time 1 hour
Cooling Time 1 hour
Total Time 2 hours 20 minutes

Ingredients

Bodem

  • 150g amandelmeel
  • 30g arrowroot
  • 2 volle el kokosmeel
  • 1/2 tl speculaaskruiden
  • 50g kokosolie
  • 60 ml ahornsiroop
  • Snuf zout

Vulling

  • 600g gekookte pompoen
  • 400 ml dikke kokosmelk
  • 5 eieren
  • 100 ml ahornsiroop
  • 1/4 tl vanillepoeder
  • 1 tl speculaaskruiden

Instructions

    1. Verwarm de oven voor tot 175 graden Celsius en bekleed de bodem van een springvorm (23 cm) met bakpapier.
    2. Vet de randen van de springvorm in met kokosolie.
    3. Meng de ingrediënten voor de bodem door elkaar tot een kruimelige maar plakkerige massa.
    4. Verdeel over de bodem van de springvorm en druk stevig aan. Bak de bodem 10 minuten.
    5. Pureer de ingrediënten voor de vulling met een staafmixer of in de blender en schenk deze op de taartbodem.
    6. Bak de taart nog ongeveer 1 uur, of tot deze helemaal gaar is.
    7. Laat de taart volledig afkoelen voor je ‘m serveert
Luchtige pompoentaart

Recent Posts
Showing 2 comments
  • Avatar
    Mieke
    Beantwoorden

    Wat voor pompoen heb je voor dit recept gebruikt?

    • Marinka Bil
      Marinka Bil
      Beantwoorden

      Ik heb een gewone oranje pompoen gebruikt (Hokkaido volgens mij), maar het kan ook net zo goed met een flespompoen

Leave a Comment

Deze website maakt gebruik van cookies om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de website. Lees meer: Cookies & Privacy

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten