Zwanger? Met deze selfcare tips maak je het nog leuker!

 In Ouderschap

Zwanger zijn is een soort emotionele en fysieke roller coaster. Het is mooi, bijzonder en geweldig, maar tegelijkertijd ook weleens frustrerend en emotioneel. Het ene moment trots op je groeiende buik en vervolgens onzeker over de periode ná je zwangerschap. Het ene moment dolgelukkig, het volgende moment in tranen. Meestal niet echt om iets serieus, maar gewoon omdat die baby of dat huisdier er zo schattig uitziet op de foto (met dank aan instagram) of bij het besef hoe blij en dankbaar je bent voor wat je hebt. Dat zwangerschap heel wat teweeg brengt in lichaam en geest is een understatement.

Dus wat doe je dan? Extra goed voor jezelf zorgen door middel van een flinke dosis selfcare. Je bent tenslotte een compleet mens aan het maken in je buik! Je verdient rust, ontspanning en ruimte om te genieten van deze bijzondere periode.

Je mag jezelf bijvoorbeeld toestemming geven om minder te gaan doen. Om juist jezelf aandacht te geven, rust te nemen, te genieten van het zwanger zijn, dankbaar te zijn en je te beseffen welke dingen er nu écht toe doen. Dat is heerlijk!

Het leek me daarom een goed idee om mijn favoriete producten en activiteiten met je te delen waar ik iets aan heb gehad tijdens mijn zwangerschap, om je te inspireren ook extra goed voor jezelf te gaan zorgen. Geldt trouwens ook wanneer je niet zwanger bent, want ook dan kun je ongetwijfeld rust en ontspanning gebruiken.

Rock Your World

Hanneke van Rock Your World weet precies wat selfcare inhoudt en gelukkig heeft ze haar onderneming daarop gebaseerd. Al haar producten (met veel liefde gemaakt) dragen namelijk bij aan een beter gevoel, een soort geluksmomentje tijdens je dag. Of je nu kiest voor een fijne spray, roller of badolie op basis van essentiële oliën en edelstenen, of voor de energie van edelstenen in je omgeving. Rock Your World heeft het allemaal en dan vooral in die super leuke feel-good cadeausetjes!

Mijn favoriete spray is de Be Happy spray – die vind ik ongelofelijk lekker ruiken en ik word er écht vrolijk van. Mijn favoriete steen is op dit moment de rozenkwarts. Ik heb een paar edelstenen op de slaapkamer liggen en een mooie rozenkwarts op mijn werkplek. Deze steen straalt voor mij rust uit.

zelfzorg zwangerschap

Full body pillow

In vrijwel iedere zwangerschapsblog of gids lees je het: koop een full body pillow. Op de plaatjes ziet dat er inderdaad best comfortabel uit – een kussen wat bijna zo groot is als jijzelf waar je de hele nacht tegenaan kunt knuffelen en op kunt hangen. In tegenstelling tot je partner die al snel een lamme arm krijgt, beweegt in zijn slaap en toch echt wat minder zacht is dan zo’n kussen.

Ik geef eerlijk toe dat ik dit in het begin niet beschouwde als absolute noodzaak, maar omdat ik ‘s nachts behoorlijk wat nekklachten kreeg besloot ik er toch eentje aan te schaffen. Inmiddels ben ik groot fan, eigenlijk al vanaf de eerste nacht. Ik heb gekozen voor de Theraline My7 omdat deze géén toxische stoffen bevat (eco-friendly!) en omdat de vorm me aansprak.

Slaap je dus niet meer zo lekker? In zo’n kussen investeren kan echt helpen!

Body butter & collageen

Een groeiend lichaam betekent dat je huid nogal op wordt gerekt. Een volledig natuurlijk proces wat er echt bij hoort, maar voor mij ook een reden om extra goed voor mijn huid te zorgen zodat het die groei daadwerkelijk aan kan. Ook om striae te voorkomen trouwens. Want hoewel het natuurlijk niet in verhouding staat tot wat je lichaam aan het doen is (een kind maken!) en je dat aan je lichaam best mag zien, wilde ik ze toch liever voorkomen.

Daarvoor nam ik sowieso iedere dag een portie collageen en zorgde ik ervoor dat ik voldoende essentiële vetzuren binnen krijg (onder andere vanuit levertraan, visolie en natuurlijk uit voeding). Om mijn huid van binnenuit soepel te houden.

Aan de buitenkant smeerde ik alle groeiende delen dagelijks in met de lekkerste body butter ooit! De body butter van Primally Pure is mijn absolute favoriet, en dan vooral de variant met amandel- en vanillegeur. Dat is echt mijn genietmomentje na het douchen, heerlijk. De body butter is gemaakt op basis van ossewit (ja, echt!) en helemaal natuurlijk. En als je daar toch gaat bestellen, neem dan ook alvast de baby kit erbij. Niet alleen omdat deze zo schattig is, maar ook omdat je de huid van je kindje goed wilt verzorgen wanneer het zover is.

self care zwanger tips

Luisterboeken

Even helemaal ontspannen met een goed boek. Dat kan natuurlijk gewoon zittend op de bank met een fysiek boek of e-reader, maar tegenwoordig ben ik meer fan van luisterboeken. Ik luister ze in de auto wanneer ik onderweg ben en ook tijdens het wandelen in de buurt (bijvoorbeeld als ik naar de supermarkt of binnenstad ga) en soms zelfs terwijl ik lig te ontspannen op de bank.

Sinds ik luisterboeken heb ontdekt heb ik al heel veel meer boeken ‘gelezen’ dan ik in diezelfde tijd fysieke boeken zou hebben gelezen.

Enkele aanraders voor persoonlijke ontwikkeling:

Laatst heb ik ook eens een boek gedownload wat niet over persoonlijke ontwikkeling gaat, maar wat ik gewoon heel fijn vind om te horen. Namelijk Into Thin Air van Jon Krakauer, over een expeditie op Mount Everest. In die categorie kan ik je trouwens ook ‘Buried in the Sky’ aanraden, en ook ‘Into the Wild’ en ‘Wild’ vind ik super. Juist in dat soort boeken kan ik helemaal op gaan.

Tip: neem een abonnement op Audible of koop een cadeaukaart voor jezelf om het te proberen. Voor $14,95 per maand kun je iedere maand één boek uitkiezen, ook boeken die normaal een stukje duurder zouden zijn wanneer je ze los zou kopen.

Inner Compass Cards

Deze Inner Compass Cards deed ik ooit cadeau aan mijn teamleden en sindsdien hoor ik dat ze regelmatig worden gebruikt. Wat ik echter niet had gedaan was mezelf zo’n set kaarten cadeau geven. Eén van de teamleden was er echter zo enthousiast over (ze gebruikt ze elke dag!) en liet mij ook een keer een kaart trekken. Geweldig hoeveel inzicht die ene kaart gaf en hoe passend hij was! Dat was wel het laatste wat ik had verwacht.

Reden genoeg om mezelf ook zo’n set kaarten cadeau te doen dus, en ik ben er ontzettend blij mee. Ik probeer iedere ochtend een kaart te trekken, een fijne manier om eventjes stil te staan bij mezelf voordat ik de hectiek van de dag weer in stap.

Zwanger? Neem een massage

Hoe fijn is het wanneer je wordt gemasseerd? Ik ben er in ieder geval dol op. Tegenwoordig kun je ook speciale zwangerschapsmassages boeken waarbij je op een tafel ligt met uitsparing voor je buik – kun je eindelijk weer eens op je buik liggen! Mijn eerste zwangerschapsmassage staat binnenkort gepland en ik kan me niet anders voorstellen dan dat dat héél fijn gaat zijn.

In dezelfde categorie valt trouwens ook floating. Daarbij lig je juist een uur lang in een donkere cabine in heel erg zout water met allerlei mineralen (waaronder magnesium). Het water heeft altijd een aangename temperatuur, je blijft perfect drijven en komt volledig tot rust. Een uurtje floaten staat gelijk aan meerdere uren diepe slaap en na afloop voel je je dan ook als herboren.

Selfcare in de breedste zin van het woord

Selfcare kun je natuurlijk heel breed zien. Aan de ene kant kun je dat doen door middel van bepaalde fijne producten of diensten, zoals ik hierboven heb genoemd, maar goed voor jezelf zorgen is veel meer dan dat. Selfcare omvat ook: positief denken, rust nemen wanneer je lichaam erom vraagt, bewuster in het leven staan, in je eigen kracht komen (en doen waar jij gelukkig van wordt). Dat kan spiritueel zijn, maar ook heel praktisch. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Om hulp vragen wanneer je moe bent. Mijn man stond er soms op dat ik op de bank bleef liggen terwijl hij het diner maakte, dat had ik echt even nodig op dat moment.
 • Een fijn bad nemen of maskertje op je gezicht doen.
 • Vroeger naar bed gaan.
 • Powernaps nemen gedurende de dag.
 • Op een positieve manier naar jezelf kijken.
 • Jezelf voeden met échte voeding.
 • Tijd maken voor je favoriete kop thee.
 • Bijkletsen met een vriendin.
 • Wandelen in de natuur en de omgeving echt in je opnemen.

En jij? Wat zijn jouw favoriete selfcare tips en/of producten? Laat het weten in de comments hieronder!

zwangerschap zelfzorg

Recent Posts
Comments
 • Avatar
  liese
  Beantwoorden

  Proficiat Marinka! Ik had ergens gelezen welke multivitamine jij neemt tijdens jouw zwangerschap. Ikzelf neem Omnibionta, na jarenlang vermijden van E-nummers, en nu dus een bom aan deze nummers! Van welk merk is jouw multivitamine ook alweer? Dankjewel, en veel succes nog met het verwennen van jullie tweetjes 🙂

Leave a Comment

Deze website maakt gebruik van cookies om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de website. Lees meer: Cookies & Privacy

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten